Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(30)
Forma i typ
Książki
(28)
Poradniki i przewodniki
(25)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Książka
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(25)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(22)
Czytelnia dla Dorosłych
(5)
Wypożyczalnia Filii nr 3
(2)
Wypożyczalnia Filii Pieczyska
(1)
Wypożyczalnia Filii w Kuźnicy Skakawskiej
(1)
Autor
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Gawłowska Agnieszka
(2)
Ignaszewski Przemysław
(2)
Korkosz Michał
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Anger Joanna
(1)
Bailey Clare
(1)
Bator Julita
(1)
Bednarek Roman
(1)
Bernades-Rusin Mira
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Dziubińska Joanna (filologia angielska)
(1)
Fijołek Monika
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Frazier Karen
(1)
Gabryelski Dariusz
(1)
Green Fern
(1)
Halarewicz Aleksandra (1983- )
(1)
Jabłoński Janusz
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Kozioł-Galvis Katarzyna
(1)
Krawczyk Marta
(1)
McDougall John A. (1947- )
(1)
Michnicka Asja
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Nelson Nina
(1)
Nelson Randa
(1)
Piszczek Anna (polonistka)
(1)
Pociecha Daria
(1)
Rooney Deirdre
(1)
Rynio Jörn
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Sarah Joe
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Skipper Joy
(1)
Skowron Agnieszka
(1)
Starmach Anna
(1)
Sucrée Chloé
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szczepanowska Anna T
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Zawistowska Zofia
(1)
Ługowska Ewa
(1)
Żak-Cyran Bożena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(21)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(25)
1901-2000
(1)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(30)
Język
polski
(30)
Odbiorca
Kobieta
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Temat
Zdrowe żywienie
(6)
Kucharstwo
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Odżywianie
(3)
Weganizm
(3)
Żywność
(3)
Dietetyka
(2)
Dziecko
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Kobieta
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Ajurweda
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Ciąża
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta niskokaloryczna
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dzieci
(1)
Fermentacja
(1)
Freeganizm
(1)
Gotowanie
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Insulinooporność
(1)
Jakość żywności
(1)
Jelita
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Konsumenci
(1)
Koła gospodyń wiejskich
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kulinaria
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Menopauza
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Młodość
(1)
Nalewki
(1)
Oszczędność
(1)
Otyłość
(1)
Postawy
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przepisy kilinarne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyprawy
(1)
Rozrzutność
(1)
Skóra (anat.)
(1)
Sportowcy
(1)
Tarczyca
(1)
Trądzik pospolity
(1)
Warzywa
(1)
Warzywa i owoce kiszone
(1)
Wegetarianizm
(1)
Władcy
(1)
Zakupy
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Śmieci
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
2018
(1)
Temat: miejsce
Piotrków Trybunalski (woj. łódzkie ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(15)
Poradnik
(13)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Przepisy kulinarne
(8)
Opracowanie
(2)
Poradniki
(1)
Atlas roślin
(1)
Książki kucharskie
(1)
Podręcznik
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(421)
Edukacja i pedagogika
(207)
Socjologia i społeczeństwo
(155)
Medycyna i zdrowie
(124)
Psychologia
(124)
Kulinaria
(30)
Biologia
(105)
Kultura i sztuka
(82)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(80)
Rozwój osobisty
(63)
Podróże i turystyka
(60)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(58)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(57)
Religia i duchowość
(56)
Hobby i czas wolny
(55)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(45)
Literaturoznawstwo
(44)
Etnologia i antropologia kulturowa
(39)
Językoznawstwo
(32)
Kultura fizyczna i sport
(31)
Styl życia, moda i uroda
(24)
Geografia i nauki o Ziemi
(21)
Ochrona środowiska
(21)
Nauka i badania
(20)
Inżynieria i technika
(17)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(17)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(15)
Praca, kariera, pieniądze
(15)
Fizyka i astronomia
(14)
Rolnictwo i leśnictwo
(14)
Informatyka i technologie informacyjne
(12)
Media i komunikacja społeczna
(10)
Dom i ogród
(9)
Filozofia i etyka
(9)
Architektura i budownictwo
(7)
Matematyka
(5)
Transport i logistyka
(5)
Chemia
(4)
Zarządzanie i marketing
(4)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Historia
(2)
Nauka i badania
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Archeologia
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Filozofia
(1)
Historia i nauki pomocnicze
(1)
Konie
(1)
Kuchnia i gotowanie
(1)
Malarstwo, epoki, malarze
(1)
Polska
(1)
Przestępstwa karne
(1)
Przyjaźń
(1)
Romans
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
30 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: Autorki z finałowej trójki konkursu Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne. 150 zdrowych i prostych przepisów dla dzieci i całej rodziny
W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz: przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom; potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału; pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę; pyszne desery, które - jeśli chcesz - możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
We współczesnym świecie pełnych półek w sklepach spożywczych, łatwej dostępności produktów ze wszystkich krajów naszej planety oraz powszechności gotowych dań i fast foodów pojawił się problem będący znakiem naszych czasów: jak karmić dzieci, by jadły nie tylko smacznie i do syta, ale przede wszystkim zdrowo? Wielu rodziców martwi się dziećmi niejadkami albo trudzi się nad daremnymi próbami przekonania pociechy, by jadła coś więcej niż ciągle kilka tych samych dań, wcale zresztą niekoniecznie wartościowych odżywczo. Tymczasem dzieci potrzebują odpowiednio zbilansowanego żywienia, by mogły zdrowo się rozwijać, być sprawne i mądre. Niniejsza książka jest odpowiedzią na te problemy. Dzięki niej można urozmaicić domowe posiłki całej rodziny o potrawy smaczne, pożywne, różnorodne, kolorowe i zachęcające dziecko do jedzenia, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie oszukujmy się bowiem – dostępność składników oraz czas przygotowania danej potrawy też stanowią dziś ważne kryterium. Ponieważ wzorzec dorosłych jest najlepszym treningiem odżywiania, ważne jest, by rodzice odkryli, jak ogromną przyjemność może sprawiać wspólne poznawanie przy rodzinnym stole kolorowego świata różnorodnych smaków i zapachów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas dzikich roślin jadalnych : 150 polskich gatunków / Monika Fijołek. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2017. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W „Kulinarnych podróżach po Łódzkiem” zostały zebrane przepisy na tradycyjne potrawy z wybranych powiatów województwa łódzkiego. Publikacja przedstawia różnorodność kulinarną województwa. Autorkami przepisów i receptur na smaczne dania są panie, działające w licznych w regionie kołach gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeniach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 R (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademekum (Wydawnictwo SBM))
W atlasie zgromadzono opisy przypraw i surowców leczniczych pochodzących z całego świata. Opis każdej rośliny zawiera informacje na temat jej morfologii, działania, a także sposobów wykorzystania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas warzyw : [180 gatunków z całego świata] / [Agnieszka Gawłowska]. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2018. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Przynależność kulturowa
Temat
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez warzyw. Zjadane jako przekąska, danie główne, w postaci koktajli, jako składnik ciast służą naszemu organizmowi bardziej niż jesteśmy w stanie to sobie wyobrazić. Oprócz rodzimych kapust, pomidorów, ogórków, czy kalafiorów coraz większe uznanie zyskują awokado, bataty, a także skorzonera, portulaka i inne, z którymi można się zetknąć w kuchniach egzotycznych krajów. Atlas zawiera opisy 100 gatunków warzyw z całego świata. Przydatnym informacjom towarzyszą zdjęcia, które ułatwią ich rozpoznanie oraz zainspirują do odkrywania nowych smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej